Ipari automatika

11

Tevékenységeink közé tartozik az ipari automatizálás, mely a termelés elengedhetetlen alkotóeleme, nélküle a mechanika nem tudna hatékonyan működni, általa kel életre az üzem.

Egy automatizált rendszer az alábbi fő összetevőkből épül fel:

HMI vagy SCADA

Ember - gép közötti kapcsolat

Human Machine Interface

IP védettséggel ellátott ipari közegben felhasználható érintőterminál, mely rendszerint a vezérlő szekrény ajtajában, előlapjában kap helyet.

Általános méretei (gyártótól függően tizedekben változhat): 3,5”, 5,7”, 7”, 7,5”, 10”, 12”, 15”

Saját programozó szoftverrel rajzolható, programozható felület.

 • kis méretben kedvező árfekvés
 • ellenáll a mostoha körülményeknek
 • akkor alkalmazzuk, ha nincs lehetőség zárt, fűtött/hűtött kezelőhelyiségre, valamint kisebb méretű rendszerek esetében, esetleg nagy rendszer kihelyezett kezelői felületeként.
 • rendkívül üzembiztos működés

Hátránya a SCADA rendszerekkel szemben:

 • Fejletlenebb adatbázis kezelés (naplózási folyamatoknál van jelentősége)
 

Supervisory Control and Data Acquisition

 • Windows, Linux, vagy egyéb PC alapú operációs rendszer alatt futtatható szoftver
 • a HMI-vel szemben bővebb eszközkészlettel rendelkezik, így a személyre szabott alkalmazás magasabb minőségű grafikai és adatbázis tulajdonságokat rejt.

A SCADA futtatható érintőkijelzős ipari PC-n, ha a felhasználási hely hasonló a HMI-nél leírtakhoz. Vagy asztali számítógépen, amennyiben rendelkezésre áll kezelőhelyiség.

Hővisszanyerő rendszer
Programozható logikai vezérlő

PLC

Vezérlőszekrényben elhelyezett elektronika, melyre a saját keretprogramjában programozott, személyre szabott programot töltenek kollégáink, így önállóan képes a folyamat végrehajtására.

A rendszereinkben minden esetben a PLC végzi a folyamatirányítást, hiszen az eszközkészlete inkább alkalmas bonyolult matematikai műveletek kezelésére, a HMI, vagy SCADA rendszer parancsot, értéket ad, vagy olvas a PLC-ből, amit a kijelzőn követhetünk.

A HMI, vagy SCADA és PLC  csak akkor tud rendszerként együttműködni, ha kommunikálnak egymással. A kommunikáció szabvány protokollon megvalósítható vezetékes, vagy ipari rádiófrekvenciás hálózaton keresztül.

Működésünk során sok tapasztalatot szereztünk különféle technológiai üzemek folyamatirányításában, szoftvereinket folyamatosan fejlesztjük, kezelői igényekhez szabjuk a hatékonyabb működés érdekében. Fejlesztéseink során létrehoztuk CONTROL vezérlőszoftverünket, melyet kiegészítő jelzőkkel látunk el a vezérelt technológia függvényében.

Amennyiben megrendelői utasításban nem szerepel vezérlő típus meghatározás, úgy Omron, vagy Schneider PLC családokat részesítjük előnyben.

Felkeltettük érdeklődését?

Vegye fel velünk a kapcsolatot online, és hamarosan keresni fogjuk!

  pl. "légtechnika vezérlés"

  Néhány mobil böngésző (pl. Facebook app beépített böngészője) esetén hibásan működhet a tallózás. Kérem, amennyiben nem tud fájlt csatolni, próbálja meg másik böngészőből (pl. Chrome).