„Nulláról indultunk” – ügyvezetői interjú Kalmár Norberttel (II.rész)

Mewocont > Interjúk > „Nulláról indultunk” – ügyvezetői interjú Kalmár Norberttel (II.rész)


Az interjú első részét ide kattintva olvashatja el.

A továbbiakban is cégünk egyik tulajdonosával, Kalmár Norberttel beszélgetünk. Arról, hogyan élte meg ő az elmúlt éveket, milyen kihívásokkal kellett szembenéznie, illetve a brand 2019-es megújításáról is. II. rész.

. . .

2019 elég sok változást hozott a cég életében. Ami talán a leglátványosabb, mindenkinek feltűnő, az a céges arculatváltás. Ezt mi indokolta?

Megjelenésben egy logó sokat számít. A régi logót szerettem, de ránézésre nem volt profi. Nem volt szempontunk a cég alapulásakor, hogy minket lássanak kívülről, mivel a Kal-System alvállalkozói voltunk, nem volt célunk, hogy bárhol megjelenjünk. Amióta elkezdtünk kifele terjeszkedni, más vonalakon is mozogni, azóta nagyon nagy a megjelenésünk súlya. Fontos, hogy ezeket a külső változásokat a belső megújulás kísérje. Éppen ezért kommunikálunk kicsit másképp, online jelenlétünket is növeltük.

A megrendelőkben miként csapódik le egy ilyen váltás? Értékelik, látják az újdonságokat?

Sok esetben talán nem, ha megvannak a kiforrott partneri kapcsolatok. A terjeszkedésben viszont nagy jelentősége van. Nem csinálunk mást, mint megmutatjuk azt, amihez értünk.

Mit gondolsz, hol tart most a hazai ipari elektronikai szektor?

Nagyon jó irányba halad a fejlődés területén, azonban még mindig rengeteg a megoldásra váró feladat. Eljutottunk odáig, hogy a befektetők kérhetnek olyan rendszereket, üzemeket, ahol az emberi hibázási lehetőségeket szinte teljesen ki lehet szűrni. Gondolok itt például egy takarmánykeverő üzemre, ahol pár kattintással le lehet gyártani egy nap alatt 40-50 tonna tápot úgy, hogy az pontosan megfelel az előírásoknak. A másik előnye, hogy teljesen lekövethető a rendszerbe be-és kijutó anyag összetétele, amit akár egy mobiltelefonos alkalmazással is nyomon lehet követni. Ez köszönhető a teljesen automatizált rendszereknek. A jövőre nézve azt tudom mondani, hogy előbb-utóbb minden automatizálva lesz. Ami már automatizált, a jövőben rekonstrukcióra fog szorulni a technika fejlődésével.

Kalmár Norbert

Milyen változások fognak lezajlani a szektorban mondjuk a következő pár évben? 2020-ban eddig történt események eléggé felborítottak mindent, amivel a vállalkozók eddig tervezhettek.

2020 nem indul túl jól a világnak. A gazdasági világválság közeledte egy ideje már a levegőben volt, azonban arra, hogy ez ilyen formában fog beköszönteni, nem lehetett számítani. Azt remélem, hogy ezen a nehézségen a világ gyorsan túl fog lendülni. Ezt az időszakot ki lehet használni fejlesztésekre, megoldásra váró feladatok orvoslására. A jövőre nézve pedig nagymértékű változások lesznek, és az erre alkalmas cégek nagy előnyre tehetnek szert.

Kalmár Balázs és Kalmár Norbert

Hogyan tudtok ti alkalmazkodni a folyamatosan alakuló helyzethez?

A jelenlegi körülmények miatt megtesszük a szükséges elővigyázatosságokat. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy irodánkat teljes egészében home office üzemmódba tudtuk kapcsolni, így a munka ugyan úgy megy tovább. A személyes találkozókat ügyfeleinkkel, beszállítóinkkal amennyire lehetett lecsökkentettük, és online meetingek formájába tereltük. Ami a helyszíni kivitelezéseket, a raktárt és a vezérlőszekrény-gyártást illeti, ugyan úgy működünk, persze itt is a szükséges egészségügyi intézkedések betartásával.

Zárásként, mik a 2020-as terveitek? Milyenek a kilátásaid az idei évre?

2019 az eddigi legsikeresebb évünk volt, minden szempontból. 2020 eddig sok kihívást hozott mindenki számára. A mostani helyzetben nehéz megjósolni, hogy mi fog történni pontosan az elkövetkező 1-2-3 hónapban. Felkészültünk, sok tervünk van, amelyeken folyamatosan dolgozunk, és továbbra is igyekszünk a tudásunkhoz mérten a legjobban teljesíteni.


Az interjúsorozat hamarosan folytatódik! Kövessen bennünket a Facebookon, Instagramon, és ha még nem tette meg, iratkozzon fel értesítéseinkre!

Borítóképen: Kalmár Norbert
Képeken: Kalmár Balázs és Kalmár Norbert